zaterdag, april 30, 2005

Vliegding Duif

Begin- of stafrijm, wat kan ons vandaag die kleine slok op de borrel schelen. Gisteren nog in het Roeselare van al onze plaatsen in De Wijde Wereld - alweer één van onze absoluutste huizen van vertrouwen - krokodil zitten eten en vandaag al helemaal terug! Heilzaam, de mooie nadronk proevend. Lyrisch wordend. "Chili Casa Donoso, Maule Valley, Carmenère... Deze wijn heeft een intens donkerrode kleur met een purperen rand. Zachte smaak van rijp fruit met peperige toetsen en een ronde tanninestructuur..." Olala... En met de nadronk op de lippen blijven klinken... Nu al en met jou, soortgenoot op en naast de barricade, op wat van diep in ons naar boven en naar buiten komt: het Versus 11 van de dagen! En van morgen! "Alle menschen werden brüder" versus "la lutte finale"... Ho die intense blauwe hemel van 1 mei waaronder wij voor onszelf een kleine optocht houden! Droogvis en Algipan, waarop het nog even wachten is. Meiklokjes versus muguet-ten die broederlijk naast elkaar in emmers staan... Balsem voor het hart. Vliegding Duif! Eugène Pottier, kom terug want liederen willen strijden! En niets dat nu, zoveel père lachaise later, mooier allitereren kan als in dat stafrijm van die ene naam, de naam van Karsten Kroon! Waardoor op jouw papier zowaar (en zegezeker) op elke mond een lach gaat glimmen. En ver van ons elk besterven is...

In de reeks: "Gisteren nog krokodil, vandaag als Van Oudsher en Van Lieverlede het Allitereren "

woensdag, april 27, 2005

Voren (De Week/16)

"De droogte… Het korrelige, het korzelige van de velden. Onstuimig gekloonde klei, mengsel van zand en zaad, opstuivende brokken en brokjes aarde… Helemaal klaar voor het fluweel, het groen dat komt: De aarde in april! Geef mij niets dan aarde in april!”

Alaam

Nieuw alaam op komst! De nieuwe woordenlijst van de Nederlanse taal ligt onder de vorm van het nieuwste Groene Boekje vanaf 15 oktober in onze winkels. De 14° editie van vanDale volgt uiteraard kort daarna. De paardebloem-regel wordt afgeschaft. Komende zomer mengen we dus probleemloos en zonder slabakken paardenbloem en biggenkruid doorheen onze sla. Voor alaam en wrikkelgat steek ik bij het barbecue-en evenwel mijn hand niet in het vuur. Een wrikkelgat met alaam? Eerder past, vrees ik, op een varken nog een tang. Maar sms-sen bij het vuur mag dan weer met zekerheid wel. En ook bendir, feloek en moellah mogen daarbij aanwezig zijn. Wel benieuwd of men straks ook mag "google-len" naar de geur van gebraden vlees. En hoe?

Versus (10)


dichter versus dichteres

(P.R. - Woe 27/04/2005 - Cat. Versus)

dinsdag, april 26, 2005

Assan

Rechtgeaarde grapjes worden, raar maar waar, niet altijd ("nie assan") op prijs gesteld. Google blijkt hoehel, een initiatief van Joachim Verplancke, niet echt meer te appreciëren. Verplancke kreeg opnieuw een (dreig)brief (un reclamoasje) van de hoge Bonzen van 't Internet. Of tameluk vrie vertaold in't beskaoft westvlams:

"Google ku nog assan nie lachen met us kluchtje....
Ken nu al nen twidden meel gekregen om Hoehel.be te slut'n. Deze ki van Hollanders. Moa... we gaan deure want ze moet'n moa eerst nen goeien reden vienden voa de site te sluten, want:
- Parodieën zien in Belhië vriegesteld van claims.
- Tis gin commerce, 't is moar e kluchtje.
- De twi woord'n Google en Hoehel trekken toch nie echt ip mekaar
- Tuterlik trekt ter wel ip, moa Google et moa ip 21/03/05 da loaten beschermen. Beetje loate...
Google makt zich azo nie vré sympatiek, en da's nie echt goede reclame (zie "Hoehel in de media" ieroender).
Dus, hopelik loaten ze et hierbie.
En, stief bedankt voa te zalige emails van junder !!
Hoehel bluft deurgoan, want.... 't es e graptje, é !
Bijgevolg: Nieuw: Steun Hoehel en post ietwa i tgast'nboek !

Google: http://www.google.com
Hoehel: http://www.hoehel.be
Reclamoasje van Hoehel: http://www.hoehel.be/reclamoasje.htm


Updeit (Do 05/05/2005)
Gelukkig zijn we in West-Vlaanderen 'voorzienig' en kijken we doorgaans nogal vooruit! Het doet mij plezier om intussen op de hoehel-bladzijden het navolgende PS-je te mogen lezen: "Ip aanroaden van hoehel.be-bezoekers e kik alvast www.jagoe.be vaste geleid. Voa tgeval da Google bluft moeilik doen, kun'n we nateurlik wok altid reclam moaken voa nandere zoekmasjine!"

Updeit (2) (Do 05/05/2005)
"Aloewel dak ton tog moe zegg'n da'k wel content ben van dienk, die 'google desktop beta'-zoekaffaire... Stief skone liek of da da marsjirt!"

Versus (9)


kaneel versus saffraan

(P.R. - Di 26/04/2005 - Cat. Versus)

maandag, april 25, 2005

Boterhouwer (Lijstje/13)


* Michèle Morgan, La mort et l' Homme fromageux (1999)
* The Ceramic Salami (2001)
* The journey (True Colours) (2002)
* Twenty-Three Metaphors (2001)
* Think or Suck (1999)
* The Swimming Pool (2001)
* Le sculpteur du beurre (2000-2001)
* The German (2002)
* Four Fairies (2003)
* The Pupils (2001)
* The Performance (2004)

Wat in dit lijstje voorafgaat zijn titels van werken die tot zaterdag laatst deel uitmaakten van de tentoonstelling Michaël Borremans - Un unintended Performance" - in het Smak. Ik wil me voor deze gelegenheid niet uitputten in het zoeken naar woorden, als pleisters en patenten zo groot, en al weet ik dat ik het niet vaak over de lippen krijg, dit keer zoek ik geen uitvluchten! Ik red me met slechts één woord, het woord : verbluffend!

Zie o.a. ook Michaël Borremans & Josse De Pauw en vanzelfsprekend ook Zeno X Gallery...

Labels:

zondag, april 24, 2005

Het meandert

Af en toe meandert het in onze kleine lieve letteren. Het verschijnsel is niet nieuw en toch had ik gedacht (én gehoopt) dat het allang de literaire wereld uit zou zijn. Dichters laten meebetalen om een verzamelbundel, zelfs al heeft die dan een 10-jarig bestaan te vieren, aan de man te kunnen brengen... Het blijkt, godbetert, nog altijd te bestaan. In de jaren zeventig of tachtig van de vorige eeuw (jawel, toen de dieren nog spraken) had je nog fenomenen als daar bijvoorbeeld 'Dimensie' waren. Ene Jan Biezen wist ons toen zowaar warm te maken om een gedicht voor een verzamelbundel af te staan op voorwaarde dat we zelf - koken kost nu eenmaal wat eurocenten nietwaar, al waren het toen nog guldens en franken - enkele exemplaren afnamen. 'Honderd Nieuwe Dichters' heetten toen die gedrochten die, wat had je gedacht, zowat bol stonden van de gerateerde zelfverklaarde dichters. Als we het wilden geloven - en wie deed dat niet - was het initiatief zelfs nobel te noemen. "De bossen zouden (immers) eenzaam worden met alleen de beste vogels", heette het toen... En zo heet het ook nog vandaag. Ook nu nog zijn er poëziewedstrijden (in Blankenberge en elders) die het bestaan om godbetert alle inzendingen te publiceren op voorwaarde dat de inzenders zo naief zijn om zelf 2 exemplaren af te nemen. Betalen om te mogen publiceren, niets is de zichzelf opblazende kaalgeplukte spotvogels onder ons te gek. Stichting Opwenteling heette het ding dat toen de Dimensiebundels uitgaf. Nooit gedacht dat een virtueel tijdschrift als Meander op een dag eenzelfde kneuterigheid aan de dag zou gaan leggen. Bundels afnemen om er in te mogen staan. Lang voor de betaaltelevisie was (en is) er de betaalpoëzie! Werkwoorden liggen vaak niet eens zo gek ver uit elkaar. Opwentelen en meanderen, het blijken af en toe takken van dezelfde boom. Sterkte Philip!

(In de reeks: 'Af en toe moeten zelfs wij even de berm gaan opzoeken...')

Update (Di 26/04/2005)
Ondertussen heeft Philip Hoorne zijn Meander-bericht weer weggehaald zodat de hierboven aangehaalde Hoorne-link over Meander wat zinloos en verweesd alleen staat achter te blijven. Zo kennen we onze krokkerige pappenheimer natuurlijk: eerst lekker een miniscuul brandbommetje gooien en dan, weliswaar wat hijgend maar toch zonder niet één keer te struikelen achteruitlopend, de schroeiplekjes tellen. Volgens mij is die Hoorne gesneden uit het stoer en stramme hout waaruit men af en toe een ouwe kwajongen snijdt...

donderdag, april 21, 2005

Horoscoop

Zelf ben ik een Slang, maar naar ik in de horoscopen lees, krijgen vooral Zwijn-en het niet makkelijk komende week:

"Zwijnen zouden wel 'ns in nesten kunnen raken..."

(In de reeks: 'Als varkens konden vliegen dan was ik er ook één...')

woensdag, april 20, 2005

Krijt (De Week/15)

"Je vraagt je af wat het is... Is het een muur die zichzelf heeft opgegeven. Spaarzaam wit, het poeder van wat sneeuw. Is het een scherm met wat schaduw. Afsluiting. Aanfluiting. Schort het ergens aan. Entrance to hell, wat denk jij. Een kreupel patroon, houtmijt, waar de Egel gaat...

Of iets dat terugkeert, resoneert en dingen hoorbaar maakt die van vroeger zijn. Iets dat zich enkel af kan spelen in het tollend hoofd van een man die ooit op de barricaden stond en nu met een naam in krijt zichzelf heeft voorgesteld. En daar indrukwekkend achteraan: C.E.O., want de Chief execute manager van het bedrijf, dat is hij. Uit Japan en elders een schare medewerkers in de zaal. Viltstift vervangt in zijn hoofd allang het krijt. Zijn titel mag dan klinken als een klok maar tussen de cijfers door ziet hij zichzelf terug als wie hij was toen hij als jongen bij de dieren sliep. Echo's van vandaag glijden tussen die van toen. "Spaarlampen weggegooid geld". "Godfried for pope". "Koel, de cijfers van het jaarverslag..."

Nauwelijks hoorbaar op het verlaten erf van de tijd treedt hij terug. Nachtelijk. Het kreunen van de liefde. Geblaf van vastgebonden honden. Gloeilampen, de varkens. Zijn adem fluit. Gescharrel in de herinnering waar in een zaal niemand iets van merkt..."

Versus (8)


Spa Rood versus Spa Blauw


(P.R. - Za 16/04/2005 - Cat. Versus)

Raad?

Habemus Papam? Benedictus de zestiende... Een man van 78 met een doctrine zo groot als een zeemanskoffer... Helaas ook zeemansmijlen ver weg van de mensen. Zelfs de rook bovenop die ene Sixtijnse kapel, de Capella Sistina, leek in twijfel uit te barsten. Het kleine vleugeltje van mensen die in de kerk willen streven naar "een ouverture" buigen moedeloos om zoveel gemiste kansen het hoofd. Wie moet nu hun raad gaan zingen?

dinsdag, april 19, 2005

Halszaak

Kunst! Het blijft een ware halszaak, een kunst zegmaar, om al die lelijke deadlines (van mooie dingen) niet uit het oog te verliezen. Er zijn er constant wel duizend die je moet zien te halen. Doodlijnen bedoelen we. Bovendien brei(d)t de dagelijksheid van het leven steeds sneller en nauwelijks bij te houden het ene vervolg aan het andere vervolg zodat alles op een dag op de melting pot van de altijddurende sequel gaat lijken... En tussenin, tja tussenin, probeer je ook nog 'ns de tijd te vinden om eigenhandig die ene en unieke boom te verplanten. Maar soms, heel soms, als je het eigenlijk al hebt opgegeven, zit het geluk in een heel klein hoekje. En word je zomaar geholpen. Op je wenken bediend komt er je zowaar iets aanwaaien. Iets dat lijkt op een goede gunstige wind heeft je immers in de agenda van je hoofd een verkeerde datum laten noteren. Zodat je plots kunt herademen omdat je weet dat je het in extremis toch nog zult halen. Brede glimlach van oor tot oor merk je: Gelukkig verlengd! Michaël Borremans in het Smak! Nog tot zondag 24/4/2005!

Verlenging tentoonstellingen Orla Barry en Michaël Borremans.
Beide tentoonstellingen worden verlengd tot 24 april 2005.
Sinds de opening van de tentoonstellingen op 4 februari hebben al meer dan 30.000 bezoekers het museum bezocht, en werden de exposities overladen met positieve reacties door pers en publiek.

S.M.A.K. Stedelijk Museum voor Actuele Kunst , Citadelpark, B-9000 Gent
T: +32 (0)9 221 17 03 | F: +32 (0)9 221 71 09 | E: museum.smak@gent.be
Foto: © Michaël Borremans, 'The Swimming Pool', 2001. Courtesy Zeno X Gallery, Antwerpen & S.m.a.k.

Versus (7)


oftalmoloog versus oogarts


(P.R. - Za 16/04/2005 - Cat. Versus)

zondag, april 17, 2005

In het reine

Wat zo'n man - ik weiger zijn naam hier voluit uit te spellen - als die Siegfried V. bezighoudt. Wat zich in zo'n hoofd afspeelt. Je wilt het niet geweten hebben. Van een gore decadentie waarvan je kokhalst. Maar wat dan te zeggen - o gespletenheid van ons rechtsmodel - van die advokaat, die 'meester' die het voor hem opneemt en het voor zichzelf kan verzoenen om als raadsman op te treden van zo'n amechtige luis van een negationist. Okee het gelijkheids- en andere beginselen, zul je zeggen. Ook, en zelfs Dutroux had recht op een advocaat... Okee, ook Verbeke heeft dat. Maar zo'n Meester, zo'n verdediger van het recht, die je voor de camera's open en bloot en schaamteloos hoort verkondigen dat hier in dit specifieke geval de vrijheid van mening in het geding is... Uit respect voor al die weerloze slachtoffers van de geschiedenis open ik mijn doeken en schreeuw: Weg met zo'n meester en dat stinkend badwater van zijn woorden. Voor eeuwig de riool in ermee want dat is de enige plaats waar dat soort water met zichzelf - als dat al ooit zou kunnen - in het reine kan komen.

Arcadim in Arcadië - Zo 17/04/2005 - Cat: Badwater - Woord van de dag

zaterdag, april 16, 2005

Beekhoek (Cryptiek/1)

Literaire cryptiek! Wat krijt strooien op het bord van de dagen. Af en toe moet het kunnen. Het hanteren van de notendop. Het lezen tussen de regels door. Even aanraken. Beroeren. En het dan snel weer laten voor wat het (waard) is. Wegwezen en wel!* Beck's Bril opnieuw in de aanhef gezet. Waar zou die trouwens zijn gebleven? Heer Beck bedoelen we (en niet zijn bril...) * Bij Goddeau zitten wachten natuurlijk. Op het allernieuwste nummer. * Waar wij dan weer gebleven zijn is natuurlijk geen raadsel meer sinds we hier "geoURL" hebben heropgevist. Alleen: Weet jij soms waar Beekhoek ligt? * Schone buren hebben we, da's wel zeker. Van Dominiek, Superkeun, Karma en Lvb waren we het al tamelijk zeker. Maar van Hans De Loof, den apotheker? * Andere vraag: Al - GDGR - van het literaire tijdschrift Plebs gehoord? Het tweede nummer (een Philip Hoorne-nummer) is er! * Ondertussen groeien de weblogboeken onze kasten uit. Schoon is dat, al dat welig getier in april. Nadat we al het webdagboek van Marc Reugebrink hebben gesignaleerd komen we tot de bevinding dat ook een (w)aardig dichter als Geert Buelens, die overduidelijk al een tijdje elders zit, aan het loggen is geslagen. Een Berkeleydagboek in Bloggerversie. Baywatch. Verzeker u! Het is! En het zal zijn!* Als je bovendien nog meer rond gaat hossen kom je net als ik ooit nog 'ns bij Ron Silliman terecht. * Elders, en dan weer wat dichter bij ons, zorgt intussen ook Remco Ekkers heel regelmatig voor enige nieuwe observaties. * Eén van de interessantste literaire wedstrijden waarvoor je zelf eigenhandig kan inzenden is de 2005-editie van de literaire prijs van de Stad Oostende. De 2500 Euro als hoofdprijs zijn voor een dichter die op een dag ook nog in het echt ergens heen wil, zeer welgekomen. En wij kunnen het weten! Meer informatie over deze en andere prijzen op het Witlof & Ereprijs-veldje, dat naar we merken, onlangs weer werd opgeharkt. * Tot slot: Dit weekend is er, niet te vergeten, Druksel! Een beurs van boekenmakers, bibliofiele drukkers en kleine uitgevers. Om in herhaling te vallen en om het geen twee keer te zeggen: Niet te vergeten, 't is wel geen Amstel Gold Race maar 't is wel Druksel!

In de reeks: 'Ellendig toch,en om loom van te worden, al die linken'.

Versus (6)


cryptiek versus kryptiek


(P.R. - Za 16/04/2005 - Cat. Versus)

vrijdag, april 15, 2005

Robert Herder, Solingen

woensdag, april 13, 2005

Tuniek-jes

Dat zal wat geven! De Brugse binnenstad in de ban van het menselijk lichaam! Nooit eerder vertoond, vermoeden we. Uniek in Brugge: de anders nogal korzelige vorsten en vorstinnen gooien in één en hetzelfde (voorlopig nog onbekende) straatje al hun tuniek-jes op een hoop. Op de keien, in je blootje... Klaar voor de laatste Hemelvaart. Die Spencer Tunick lapt het hem toch maar weer. Hij ontmantelt ons waar we bij staan. In Brugge doet hij op 7 mei e.k. in het kader van Corpus 2005 wat moet gedaan. Ben jij er al bij? Nog niet ingeschreven? De suppoost van de Leeskamer wél hoor. Marietje van de Bakker al evenzeer. En zelfs notoire dikkerdjes als Urbain A. en Jon M. overwegen heel sterk om toch nog mee te doen... En ook deze jongen denkt er ernstig aan om zich eindelijk ook nog 'ns (in openlucht) bloot te geven... Want inschrijven, dat kan nog altijd en wel hier!

Corpus Brugge 2005, van 7/5 tot 11/9/2005

dinsdag, april 12, 2005

Uitgesproken

Met Meghann Shaughnessy heb ik geen enkel probleem. Maria Sjarapova, dat weten we, die bekt altijd beeldig. Svetlana Kuznetsova, Elena Likhovtseva, Anna Chakvetadze, de atlete Jarmila Kratochvilová... De namen rollen mij uit de mond. Knapperds als Paradorn Srichaphan en Alex Bogomolov Jr. komen er zowaar nog vlotter uit. Elodie Ouedraogo? Schattig! Rasa Polikeviciute en haar zusje Jolanta, Edita Pucinskaite... Zlatan Ibrahimovic... Andriy Shevchenko... Het bekkentrekken gaat me steeds beter af. Stemmen toewijzen aan nachtegalen als Sarah McLachlan en Loreena McKennitt: fantastisch! Een orgelpunt... Met één van mijn laatste idolen, het brutaaltje, de adembenemende Jelena Isinbajeva verbeter ik zelfs om de zoveel tijd het wereldrecord polsstokspringen en, wees gerust, ik kan telkens veel méér dan één schamel centimetertje hoger... Alleen met die voetballer, hoe heet ie ook alweer, tja met die dekselse Hasan Salihamidzic, olala daar blijft mijn tong bij struikelen. Al blijf ik oefenen. Want namen noemen, ach... Het blijft ten slotte alleen maar een sport als een andere.

"In de reeks: En kom nu niet aandraven dat één of andere link niet wil werken! Of nog: Vanavond in de Championsleague: Chelsea-Bayern München"

zondag, april 10, 2005

De Hel van het Noorden (De Week/14)

"Vlaggen, stemmen. Free-Jazz. Heksenkring en -ketel
smakt elk juk in het volle huis der velden neer.
Het landschap scheurt. Een dag knapt uit de kom.

Niet van de lucht: een vreemde zon die vloeibaar
in de v-vorm van de vogels openvlucht.
Zodat ineens de hel losbreekt, geplaveid als alleen
in verloren gelegde albums een laatste hel kan zijn.
Gezichten wolken op, een karavaan ontstaat uit stof.

Heroïsch! Driemaal heroïsch - engel van modder
en vlees - stottert reeds de eerste renner door de vlakte.
Hakt zich hakkelend een baan doorheen hagen,
gaat door schroot. Metaalbewerker tegen de elementen in,
lijdend aan zichzelf en niets dan zichzelf."

© Paul Rigolle - uit 'De Hel van het Noorden', dichtbundel, Vers, 1982


zaterdag, april 09, 2005

De westhoek van al mijn plaatsen

"De Westhoek. Het land is er zo vlak dat het water met tegenzin naar de zee loopt. De bergen zitten er onder de grond. De wind kan er bijten als kwaadaardige honden. Het landschap is breed en het oog loopt in zijn eigen verte verloren. Wat bewoog en beweegt schrijvers en dichters om hier te wonen en te werken? Welke rol heeft het landschap in hun werk gespeeld? Hoe hebben zij zelf land en volk benaderd?" Die vragen legt Hugo Verstraeten, schrijver en hoofdredacteur van het literair tijdschrift ‘Digther’ voor aan Danny Decaestecker, Peter Bossu en Alain Delmotte. Danny Decaestecker en Peter Bossu zijn auteurs van het boekje ‘Meandertalers’, een bundel waarin short story en reflecties over de eigen streek centraal staan. Alain Delmotte is dichter, poëzierecensent en wandelend documentatiecentrum. Het gesprek wordt ingeleid door gitaarspel van Brecht Verstraeten en afgewisseld met projectie van landschappen (Fotografie NyKlyN) en voordracht van poëzie (Greet Samyn). Aan het slot van het gesprek openen onze ontbijtgasten de gelijknamige expositie in de foyer van het Cultuurcentrum. "

Ontbijtgesprek 'Schrijvers in de Westhoek' - CCKruispunt, Diksmuide - 24/4/2005 - Vanaf 9:00 u.
Tekst en info: cckruispunt en Digther ("al vijf jaar passie") dat - wees daar maar zeker van, niet zonder lawaai - aan het eind van het jaar al zijn vijfde jaargang zal vieren!


vrijdag, april 08, 2005

Versus (5)


doorgewinterd versus doorwinterd

Zie ook taalunieversum!

de papieren Deelder


De poëzie van Jules Deelder... Is daar een middenmoot aan besteed? We denken het niet. Ofwel ben je voor. Ofwel ben je tegen. Zo simpel is het. De vraag is dan alleen: waarom? (Of waarom niet?) In zijn eerste fijne bijdrage aan Poëzierapport doet Alain Delmotte wat moet gedaan. De Digther-medewerker en voor mijn part graag de Kortrijkzaan der Kortrijkzanen slaagt er toch maar mooi in om ons te brengen waar we eigenlijk horen te zijn: dat we (na al te lange tijd) weer helemaal in de mood raken om met de nodige zorg en attente aandacht nu ook nog 'ns de papieren Deelder ter hand te nemen.

woensdag, april 06, 2005

Het gonst ervan

Het lijkt alweer een Literaire Lente van je welste te worden. Hens aan dek en alle kuikens los! Mijn mailbussen puilen tegenwoordig zowat uit van de nieuwe berichten. Het gonst ervan. Nauwelijks bij te houden. Dat wordt kiezen en knippen. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat we elkaar in de komende weken overal ontmoeten. Dat die lieve lijfjes van ons elkaar niet altijd kunnen blijven ontwijken lijkt niettemin nu al even klaar als dat prozacpompwater van ons ooit helder is geweest. Ook hier ("zetelend onder de v-vlucht van de vogels in het Arcadië van al mijn plaatsen") prik ik af en toe (en zoals hieronder al is gebeurd) een bericht of een signalementje vast. En misschien, heel misschien voorspel ik daarmee nu al waar we de komende weken die kleine blik van verstandhouding definitief elkaars richting uit zien gaan?

Thuislink op boek.be: Literaire Lente.

Wijken (Signalementen/8)

Het werkwoord wijken! In- en uit. Inwijken. Uitwijken. Uitwijkeling. Inwijkeling. Dat zijn we op een dag wel allemaal. Vlaming in Nederland. Hollander in Gent of elders. Vrienden van dezelfde taal. Dat de Belgen het alsmaar beter doen? Je leest het wel vaker, ja. Maar hoeft het daarom ook waar te zijn? En waarom iemand hierheen komt. En niet ergens elders gaat waar geen Belang de schaamte speent of spekt (en preekt). Klaar en helder, het is een vraag. Niettemin roepen we't graag en helemaal: Kom maar uit! Gevonden Reugebrink!!

Ei

Het is een al wat belegen bericht maar tussendoor wil ik het hier, bij wijze van verwittiging, onze gevleugelde vrienden de duivenliefhebbers en andere Grootste Belgenzoekers niet blijven onthouden:

"...de Duivenbond treedt bijzonder streng op. ,,Vorig jaar ontdekten we bij 316 controles twee gevallen van doping. Dat is weinig, maar zelfs die twee duiven zijn er voor mij te veel aan'', benadrukt voorzitter Felicien Vermeulen. De duivenliefhebbers, wier aantal elk jaar slinkt, zijn gewaarschuwd wanneer morgen het nieuwe seizoen begint. Ondanks het aftandse imago van de sport, valt er een leuke cent te verdienen. Maar helaas zelden die miljoenen, zoals de mythe wil."

Zij die nu al met een ei zitten lezen hier het volledige bericht. (Bron: Het Nieuwsblad). Grootste Belgenzoekers zitten dan weer graag en bij uitstek uit te kijken op deze nok.

Druksel 2005

Geen beurs om zomaar zonder boe of ba in je bibliofiele agenda op te nemen. Neen, in geen geval! Het is een beurs om helemaal, met je hele hebben en houden, met al je bladeren en al je boeken ook echt en in vol ornaat van dat levend paaslamlijf van jou te bezoeken! Het is er knus en het er druk! Druksel is het! En nog veel Meer. Komen! Gaan!

DRUKsel 2005. Een beurs van boekenmakers, bibliofiele drukkers en kleine uitgevers. Zaterdag 16 en zondag 17 april, in de Leopoldskazerne / Museum voor Schone Kunsten, Charles de Kerchovelaan 187 a (nabij het Citadelpark), B - 9000 Gent. Van 10 tot 18 uur, inkom gratis.

Druksel: de site


Thuisverlangen


Dat Jeroen Theunissen behalve een veelbelovend en zeker geen onzichtbaar prozaist ('De onzichtbare') ook een uitgelezen danspartner in poëtics is, weten we sinds "Op het oog", de bloemlezing die recent bij Uitgeverij P verscheen. Nu is er meteen en dat bij Meulenhoff/Manteau zijn debuutbundel. Thuisverlangen heet ie en het boek wordt op 20/4/2005 bij Walry Gent voorgesteld. Om meer dan één goeie reden zijn we zelf ook erg benieuwd om met de gedichten kennis te maken.

Lunchcafé Walry, Zwijnaardsesteenweg 6, 9000 Gent, Woensdag 20/4/2005, 20:00 u; voorstelling Thuisverlangen, Jeroen Theunissen. Harold Polis en Soetkin Rigole verwelkomen. Marc Reugebrink leidt in en Jeroen Theunissen leest.

Op het oog bij Uitgeverij P.
Jeroen Theunissen bij Meulenhoff/Manteau.


dinsdag, april 05, 2005

Bijna (De week - 2005/13)

"Bijna maar ik denk dat ze weldra zal komen"

Krokkerig


Nee, de Kelk van Bloem, waarmee de mooiste "tweede bundel" van een dichter wordt beloond, kwam zaterdagavond niet vanuit Steenwijkerland mee naar Vlaanderen. Heer Hoorne en Heer Meuleman kregen het niet voor mekaar. De prijs was voor Koffers Zeelucht, de tweede (mooie) bundel van Hagar Peeters. Philip Hoorne brengt op zijn weblog wel een krokkerig verslagje uit. Krokkerig zijn we aldaar van hem gewoon trouwens. Bart Meuleman, die hoewel medewerker aan de "Encyclopedie van fictieve Kunstenaars" zelf helemaal echt is, hult zich inzake Bloemen en Bekers voorlopig in stilzwijgen... Maar hij krijgt op 22 april e.k. dan misschien wel, als het even meezit, niks minder als de enige echte VSB-prijs... Het weze hem zeer gegund, al zijn we zelf, zoals bekend een fan van " Anti-canto's en andere Astatica's". Wat wel bedenkelijk is als je 't verslag over de J.C.Bloem-prijs leest, is dat er voor deze prijs amper 17 inzendingen zouden zijn geweest. Daar moet ik even van gaan verzitten. Zijn er dan in elke periode van drie jaar maar 17 dichters die een tweede bundel publiceren? In dat geval wil ik al die eendagsvliegen niet helemaal alleen te eten geven... Vraagteken!


Versus (4)


versnellen versus aanvallen

(P.R. - Di 05/04/2005 - Cat. Versus)


zaterdag, april 02, 2005

Nog in geen wiel


Geen mooier ritueel op de voorposten van april dan die ochtendlijke koffie in Craenenburg morgen. Sinds enkele jaren wil ik die voor geen geld meer missen. Om een uur of zeven terwijl de volle drukte nog niet als een vuist in je gezicht is neergekomen en het startpodium alsnog de finishing touch moet krijgen... Dat... Dat is naar mijn gevoel hét perfecte moment om zelf ook in Brugge neer te strijken. In de ochtend is het er fijntjes uitkijken naar het gedoe dat komt. Hoe alles in enkele uren weet aan te zwellen! In de ban raakt van de koorts, de Koorts van de Koers. De meute die een keel opzet... Jongetjes die, schooiend om wielerprullen, hopeloos verloren lopen. Het duizendvoudig schouwen van de lelijkste plastieken vestjes die er op het Westelijke halfrond ooit zijn gemaakt. Gekkenwerk. Circus van stemmen. Ambtenbekleders, de bisschop, de burgemeester en joelend om hen, en om hen heen, de jongens van het volk. Maar alles is mij lief morgen! Op die ene dag, die ene, enkele keer per jaar dat de Ronde van Vlaanderen verreden wordt mag er veel van mij. Al slaat af en toe wel de twijfel toe en rijst aan de einder al de vraag of er ook hier geen grenzen zijn aan de groei... Maar voorlopig mag het nog. Al is het drummen, er is nog plaats genoeg, plaats voor heel veel soorten Vlamingen onder ons. Ruimte voor veel zielen in dezelfde borst. De verzamelaar en de bierviltjestekenaar. De tifosi en de cijferaars. De amateur en de beroepsartiest. Meester-tacticus, reporter en prozaïst... Hij die alleen kasseien vreet... En hij die eerst het bord van de ander leeg eet en pas daarna aan zijn eigen bord begint... We zullen er zijn morgen. Met zijn allen! Alleen die éne liet ik liever thuis. Die vendelzwaaier met zijn geel geval. Verleden jaar liep het in de Hel al bijna fout. Dus misschien blijft die morgen maar beter weg... Want morgen wil ik met jou op het Wielerfeest Van Alle Talen geen stokken zien. Nog in geen wiel!

En wie er morgen mag winnen, vraagt u, tot slot van de debattten, nog fijntjes. Wel... Ik hoop, al is dat voor hem nog veel te vroeg, op Nick Nuyens ("Liever 10 keer door mijn kader kruipen dan lossen") maar ik denk... Andreas Klier... Het zou echt wel de eerste keer zijn dat een Klier (van een Vent) de Ronde van Vlaanderen wint...


De Koorts



De koorts van de koers! Het kan niet op dit weekend. Vandaag houdt men in het Hooglede van al mijn plaatsen al volop wielerbeurs. Verzamelen geblazen! Morgen zondag, maken we op de hoogdag van de Ronde de ene volksverhuizing na de andere mee. En maandag wordt in Kanegem een Briek Schotte-herdenking gehouden die wij ook al niet willen missen. Willie Verhegghe leest in de Kathedraal van Kanegem gedichten en Willem Vermandere zal er bewijzen dat er diep in zijn maag ook nog een wiel verscholen zit. Wie had dat ooit kunnen denken!

vrijdag, april 01, 2005

Vogel


Log voor 1/4/2005:

"Een vogel is geen vis!"

(In de reeks: Altijd is er een dag, en altijd is er om dat te vieren (wel ergens) een woord...)

Sinecure


Het poëziecentrum bestaat al een tijdje 25 jaar. De poëziekrant verschijnt straks 30 jaar. En gisteren hoorde ik tussen de bedrijven door Leo Peeraer op Radio 1 met zorg (en keurig enkele vallen ontwijkend) over zijn eigen uit de hand gelopen liefde praten. Uitgeverij-P blijkt immers ook al aan de 15° verjaardag toe te zijn. Waar, vrienden, vliedt die tijd alsmaar henen... Als je't ons vraagt: ook niet echt een sinecure... Vijftien jaar bestaan in Vlaanderen! En dat nog uithouden ook! Daar moesten ze een beker voor geven. Poëzie en Vlaanderen, het blijft een lastige combinatie, een heuse onderneming... Met hoofdletter, een heel Gedoe... Maar hachelijk of niet... Behelpen of beredderen! Wat kan ons dat schelen. Door gaan we. Door! En wie weet, gaat straks, om dat te vieren, misschien wel na een demarrage op die vervloekte Berendries waarvan je vliegend schijt of koppijn krijgt of na iets dat - wie zijn wij eigenlijk om dat nu al te voorspellen - op een snoeiharde rechtse in een maagstreek lijkt nog wel een Vlaming met die Beker van Bloem te gaan lopen... Wordt vervolgd. Hier en elders. En (surtout Fred als we Zijn wiel maar kunnen houden) overal en op alle plaatsen!

Vr 01/04/2004 - Sinecure: bezoldigd ambt zonder (veel) werk/geen lichte taak.