maandag, maart 27, 2006

Deurendilemma

Vrijdagavond de eerste aflevering van ‘De Leeuw in Vlaanderen’ gezien. Voorlopig, en voor wie anders had verwacht, helemaal geen rivier dat nieuwe cultuurprogramma op Canvas. Eerder een rustig wegkabbelend beekje met Rick de Leeuw als onderhoudende en af en toe danig in zichzelf murmelende gastheer. Ik ken een pak Vlaamse culturo’s die zich voor televisie wat graag zouden onderhouden met interessante gasten als Dimitri Verhulst, Luc Tuymans en David Bovée en het er met zekerheid ook een stuk beter vanaf zouden brengen. Licht hilarisch moment deed zich voor toen de Leeuw in zijn gesprek met Dimitri Verhulst (“De helaasheid der dingen”) te kennen gaf dat hij Jos Vandeloo, een icoon toch van onze Vlaamse Schrijvelarij, niet eens bleek te kennen en dat bovendien ook niet eens erg leek te vinden. Wel een mooie foortruuk besloot elk gesprek. Het deurendilemma! Elke gast diende tot afscheid tussen twee uitgangen te kiezen. Verhulst en Bovée kozen voor “Succes & Volk” en Tuymans koos met opgeheven hoofd voor de uitgang “Respect & Elite”. Logische keuzes in het deurendilemma waarvan ik nog niet meteen zou weten welke deur zelf te kiezen ... Neen, een rivier zal ‘De Leeuw in Vlaanderen’ als programma nooit worden. Maar voor een licht briesje kan het programma wel helpen zorgen. Zeker als je ‘de Leeuw’ vergelijkt met ‘Morgen Beter’, het politieke duidingsprogramma dat daarna aan de (nieuwe) orde kwam. Marie-Rose Morel (VB) en Bart De Wever (NVA) gingen er met elkaar in de clinch. Zelden zoveel chagrijn en venijn in twee mensen verenigd gezien. Gelukkig zat ook Rik Van Cauwelaert nog in het programma om hier en daar een zinnige kanttekening te proberen te maken. Ik mag er niet aan denken welk soort culturele programma’s wij voorgeschoteld krijgen als dat soort mensen het in Vlaanderen voor het zeggen krijgt. Als het ooit zover komt begin ik ondanks al zijn oppervlakkig gemurmel en gezever met uw goedvinden meteen een campagne “Rick de Leeuw for president”.

4 Comments:

At 27/3/06 4:28 p.m., Blogger woordenaar said...

Laten we Nederland dan bij België voegen, met Rick als president.

 
At 27/3/06 8:59 p.m., Anonymous Anoniem said...

"Als die lieden het ooit voor te zeggen hebben," mag geen dooddoener worden om alles wat ronduit slecht is ineens toch een beetje goed te vinden, Paul.

Rick de Leeuw is niet de juiste man op de juiste plaats voor zo'n programma en dat hij dat zelf niet inziet pleit niet voor 's mans herseninhoud. Maar één of twee keer in een Wereldbeker Voetbal-omkaderend programma de pipo mogen uithangen, volstaat blijkbaar om in Vlaanderen als incontournable beschouwd te worden.

Dat onze duivels (!) er straks niet bijzijn in Duitsland heeft alvast dat voordeel: dat we niet voor, tussen en na de wedstrijd naar dat vrolijkejongensonderelkaargezeik moeten luisteren. Stel je voor dat er een nieuwe Rick opstaat die nog slechter praat dan de echte.

 
At 28/3/06 1:10 a.m., Anonymous Anoniem said...

- Onderhoudend was "de Leeuw in Vlaanderen" zeker wel, maar naar mijn gevoel was het toch iets te oppervlakkig.
Voor mensen als ik, die van bepaalde facetten van cultuur schandalig weinig afweten, mag er iets meer getoond worden (bij Luc Tuymans bijvoorbeeld) en wat minder gepalaverd over koetjes en kalfjes. En het "duet" van De Leeuw en Bovée leek nergens op... dan liever gewoon een clipje van Think Of One in volle glorie.

- Wie zal de eerste gast zijn die de inleiding van Gunther Lamoot niet kan appreciëren ? U kunt vanaf nu een gokje wagen...

- Rick De Leeuw for president ? Dan zal Tom Boonen moeten aftreden als koning... alweer een dilemma :-)

 
At 28/3/06 8:06 a.m., Blogger Paul Rigolle said...

@ 'anonymous': misschien een volgende keer toch maar de "other"-identiteit kiezen? Nu de moderatie-modus hier opstaat weet ik dat reageren hier nogal omslachtig geworden is maar met naam reageren lijkt me niet geheel onmogelijk.

@ senor sonido: niet te bescheiden doen, hé maat. En ik weet het, ook onze Rick – de geeuw in Vlaanderen - is helemaal geen optie om lang bij stil te blijven staan… Er moet nog wat nagedacht... En tja, die Lamoot, ik heb 'm al iets beter gezien; in het voorprogramma van Wim Helsen nl. waar ie volgens mij maar beter voor de rest van zijn dagen zou blijven...

Zie voor nog meer de Leeuw overigens ook nog deze aardige link:
http://www.canvas.be/VRTForum/thread.jspa?threadID=10199&tstart=0

 

Een reactie posten

<< Home