woensdag, oktober 12, 2005

Afsnijdsels

Het verschijnsel bankvlees was ons niet onbekend. Afsnijdsels. Van de vleesbank gevallen. Maar van Jan Van Loy, die voor zijn roman Bankvlees de debuutprijs voor het beste literaire boek van 2005 krijgt, had ik, eerlijk waar, tot voor kort geen gebenedijd woord gelezen. Ook niet in de digitale versie van de Brakke Hond, waar o.a. al een tijdje "De man die niet dood was" stond na te lezen. Een debuutprijs voor een boek waar men nauwelijks al iets heeft over gehoord, het is 'ns wat anders en het mag best kunnen. Wat in het juryrapport staat wil ik bovendien graag geloven. Bankvlees heet een "ontroerende, hilarische, burleske roman" te zijn, "ingenieus gecomponeerd, stilistisch sterk, geschreven met verve en met veel métier." Van dat soort boeken hebben we er, hier en elders, eerlijk gezegd nog net iets te weinig. Mooi is wat Jan Van Loy n.a.v. de prijs in dit videofragment zegt: "Ik heb de indruk dat men om helemaal vrij te zijn toch wel iets moet doen met die vrijheid. Dat het heel moeilijk wordt om een zinnig (zedig?) leven te lijden zonder iets te moeten doen...!" Geen debutant meer die Van Loy!

Tenslotte weze voor de volledigheid hier ook nog opgemerkt dat de jury die joostbewaaronsengodbetert dit jaar slechts 14 debuterende boeken te beoordelen kreeg, niet naliet om nog twee net-niet bekroonde te vermelden: de dichtbundel Pritt.Stift.Lippe van Eva Cox en de roman De Onzichtbare van Jeroen Theunissen.

Voor een Vrtnieuws punt net-geluids- en videofragement met Jan Van Loy kun je hier terecht en aan Bankvlees is ook een afzonderlijke site gewijd.

1 Comments:

At 30/11/05 9:52 p.m., Anonymous Anoniem said...

'De man die niet dood was' is van een andere Jan Van Loy, die precies twintig jaar jonger is. Hij werkte mee aan 'Jonge Honden' van De Brakke Hond. Z'n andere naam is el hidalgo sin caballo kleine jan de La Friolera. Ik wil u verder nog et allerbeste wensen.

el hidalgo sin caballo kleine jan de La Friolera.

 

Een reactie posten

<< Home