zondag, september 11, 2005

Resiroos!

Leeservaring! Er zijn boeken (en bundels) waarbij je na lezing niet eens meer weet wat je er aan overhoudt. Ze doen helemaal niets met je wat niet echt de bedoeling kan zijn. Andere laten je daarentegen niet meer los en dwingen je rechtop te zitten. Maken dat je de ene notitie na de andere zit te noteren. Zo een boek is en blijft März, de carrière van een schizofrene dichter van Heinar Kipphardt uit 1976. Het boek beweegt zich net geen dertig jaar na datum nog altijd op de wonderlijke grens tussen psychiatrie en creativiteit. De resiroos ook in de herfst bloeit! Hieronder graag even een notitie ter illustratie:

"Omgekeerde wereld. De fabriek ontnam März gezichtsvermogen, gehoor, reuk, lucht, tijd en fantasie. In de eerste plaats echter ontnam zij März März, althans de resten van diens hondemaaltijd van zijn jeugd. Niet März gebruikte het gereedschap, maar het gereedschap gebruikte März. Niet März maakte een wandeling tussen de machines door, maar de machines stuurden hem de baan op om hen te bevredigen aan knoppen en handels. Wanneer März niet in het spoor liep kwamen alle eindprodukten dreigend bij zijn plaats staan en meldden hem als mislukt exemplaar. Dat was de omgekeerde wereld. Omdat de machine hem bijvoorbeeld ook 's nachts wilde gebruiken, moest hij in de nachtploeg."

Uit: Heinar Kipphardt: März. De carrière van een schizofrene dichter. Uitgeverij Sun, uit het Duits vert. door J.F. Vogelaar, 1978.
Zie ook: Heinar Kipphardt en März bij jawel, "Stophetlijden"
Valt alleen te vrezen dat het boek dezer dagen alleen nog in antiquariaten te vinden is...

1 Comments:

At 12/9/05 12:47 a.m., Anonymous Anoniem said...

indien u het ooit toch nog op de kop zou kunnen tikken moest ik maar even langskomen..

 

Een reactie posten

<< Home