zondag, oktober 04, 2009

Maustrofobie

In het stof ons aanschijns.

Hoe vertel je een geschiedenis die nooit tot het verleden zal behoren
Hoe vertaal je een verhaal dat nooit helemaal gevat kan worden.


Gisteren in het Koolskamp van al onze plaatsen een voorstelling van Maustrofobie meegemaakt. Mogen meemaken! Theater de Schaduw dat normaal vanuit zijn thuisbasis in de Wezekapel in Ardooie actief is, komt met zijn wonderlijke stukken geregeld naar buiten. Af en toe mag je dat zelfs zeer letterlijk begrijpen. Voor Maustrofobie werd een uitstekende locatie gevonden in de aandoenlijk vervallen fabrieksgebouwen van “Blekerij De Kortekeer”. Voor wie net als ik in “het herfsttij van de seventies” zelf ooit enkele blauwe maandagen (die zich zelfs uitrekten tot maanden) uitgerekend in het magazijn
van deze fabriek heeft gewerkt wordt de locatie bovendien des te aantrekkelijker. Even zocht ik in het duister naar herkenning. Die liet niet op zich wachten. De glinsterende buik van de karpers in het zonlicht op de vijver. Het boek in de pauze. (Raskalnikov!). Het blaffende bargoens van de chef-magazijnier. Het fluitsignaal van vier uur in de avond van september… In een ik en een gauw was het in één keer allemaal terug. Zelfs al groeien de jonge bomen in de Blekerij nu pijlsnel en dwars doorheen het dak van de Smidse… Het stuk zelf blijkt in een regie van Tom Ternest een mooi “massa-muis-spektakel” te zijn geworden waarin acteurs, figuranten en rusthuisbewoners elkaar in een spel van muizen en kattenmoeiteloos weten te vinden. In Maustrofobie, gebaseerd op de graphic novel Maus van Art Spiegelman gaat een toneelregisseur samen met zijn vader en zijn zoon op zoek naar een hap loodzwaar onverwerkt verleden. Dat pakt af en toe wel heel lang uitgesponnen uit. De twee uur konden best wat worden ingeperkt maar het spel van de hoofdacteurs (Bart Cafmeyer! Roland Vanbosseghem! Sus Slaets!(foto)… )


en de muziek, de soundscapes en de zang van Filip Delameillieure en Jeroen Degrieck maken heel veel goed. De slotscène – er valt een gordijn van verse regen in het stof ons aanschijns – was ronduit indrukwekkend. Zonder meer ontroerend! Een stuk als Maustrofobie maakt duidelijk wat op vandaag ook “niet professioneel theater” vermag: een glans en een gloed geven aan het verleden en de dingen die er eerst niet waren.

Maustrofobie – een sociaalartistieke theaterproductie van Theater de Schaduw op locatie in de Blekerij te Koolskamp vandaag om 17 u en ook nog op 8, 9 en 10 oktober om 20 u.

Meer info: Theater de Schaduw en de Spil, Roeselare.

Extern:
Art Spiegelman
Maus-graphic novel
Tom Ternest
Bart Cafmeyer
Sus Slaets
Filip Delameillieure
Vrienden van de Schaduw op Facebook

Labels: