vrijdag, februari 13, 2009

Zeep

Men mag van H-F Jespers veel zeggen maar af en toe slaat hij wel een spijker waar de kop nog aan hangt:

De laatste vijftien jaar wordt de positie van de criticus daarenboven ernstig ondermijnd. Vroeger konden vaste critici minstens één keer per week informatie brengen over hun sector, terwijl nu mondjesmaat bepaalde critici worden ingeschakeld die à la tête du client een stuk maken. Zo worden al op voorhand de schaarse kritische stemmen gestuurd en wordt het geheugen van de cultuur om zeep gebracht. We leven in de waan van de ddag, ook in de politiek. De veralgemening van de ziekte van Alzheimer: dat is de toekomst.

Henri-Floris Jespers bij Frank Hellemans in Knack 11/2/2009: ‘Avant-garde is niet voor niets een militaire term

Zie ook: Futuristisch manifest revisited (De Boeken van DeBuren) – 19/2/2009 in Passa Porta. In samenwerking met Het beschrijf & Kaaitheater. In het kader van het Performatik-festival.

(Op 20 februari 1909 verscheen het eerste Futuristisch Manifest van F.T. Marinetti op de voorpagina van Le Figaro, het startschot voor de lange reeks avant-gardes van de 20ste eeuw. We herbekijken en herdenken de eisen en verwachtingen van toen. Sara De Roo (tg Stan) brengt een lezing van het manifest. Marinetti-kenner Sascha Bru (UGent) licht een en ander toe. Schrijver Jeroen Olyslaegers, beeldend kunstenaar Danny Devos en dichteressayist Dirk van Bastelaere reageren op sleutelbegrippen uit de tekst.)


(Citaat/Citaten)

Labels: ,