zondag, april 24, 2005

Het meandert

Af en toe meandert het in onze kleine lieve letteren. Het verschijnsel is niet nieuw en toch had ik gedacht (én gehoopt) dat het allang de literaire wereld uit zou zijn. Dichters laten meebetalen om een verzamelbundel, zelfs al heeft die dan een 10-jarig bestaan te vieren, aan de man te kunnen brengen... Het blijkt, godbetert, nog altijd te bestaan. In de jaren zeventig of tachtig van de vorige eeuw (jawel, toen de dieren nog spraken) had je nog fenomenen als daar bijvoorbeeld 'Dimensie' waren. Ene Jan Biezen wist ons toen zowaar warm te maken om een gedicht voor een verzamelbundel af te staan op voorwaarde dat we zelf - koken kost nu eenmaal wat eurocenten nietwaar, al waren het toen nog guldens en franken - enkele exemplaren afnamen. 'Honderd Nieuwe Dichters' heetten toen die gedrochten die, wat had je gedacht, zowat bol stonden van de gerateerde zelfverklaarde dichters. Als we het wilden geloven - en wie deed dat niet - was het initiatief zelfs nobel te noemen. "De bossen zouden (immers) eenzaam worden met alleen de beste vogels", heette het toen... En zo heet het ook nog vandaag. Ook nu nog zijn er poëziewedstrijden (in Blankenberge en elders) die het bestaan om godbetert alle inzendingen te publiceren op voorwaarde dat de inzenders zo naief zijn om zelf 2 exemplaren af te nemen. Betalen om te mogen publiceren, niets is de zichzelf opblazende kaalgeplukte spotvogels onder ons te gek. Stichting Opwenteling heette het ding dat toen de Dimensiebundels uitgaf. Nooit gedacht dat een virtueel tijdschrift als Meander op een dag eenzelfde kneuterigheid aan de dag zou gaan leggen. Bundels afnemen om er in te mogen staan. Lang voor de betaaltelevisie was (en is) er de betaalpoëzie! Werkwoorden liggen vaak niet eens zo gek ver uit elkaar. Opwentelen en meanderen, het blijken af en toe takken van dezelfde boom. Sterkte Philip!

(In de reeks: 'Af en toe moeten zelfs wij even de berm gaan opzoeken...')

Update (Di 26/04/2005)
Ondertussen heeft Philip Hoorne zijn Meander-bericht weer weggehaald zodat de hierboven aangehaalde Hoorne-link over Meander wat zinloos en verweesd alleen staat achter te blijven. Zo kennen we onze krokkerige pappenheimer natuurlijk: eerst lekker een miniscuul brandbommetje gooien en dan, weliswaar wat hijgend maar toch zonder niet één keer te struikelen achteruitlopend, de schroeiplekjes tellen. Volgens mij is die Hoorne gesneden uit het stoer en stramme hout waaruit men af en toe een ouwe kwajongen snijdt...

1 Comments:

At 24/4/05 9:11 p.m., Anonymous Anoniem said...

Enige kanttekeningen om de eenzijdigheid te bestrijden:

- De auteurs die in de Meanderbundel komen hebben _niet_ de verplichting een bundel af te nemen. Wie er wel en niet inkomen is bepaald door de samenstellers. Wel of niet afnemen van een bundel speelt geen enkele rol.

- Philip Hoorne wilde een gratis exemplaar en daar kunnen we niet aan beginnen.
Er komen zo'n 50 auteurs in deze bundel. Die allemaal een gratis exemplaar geven gaat de draagkracht van Meander te boven. Wij betalen er namelijk dezelfde prijs voor als de auteurs ons moeten betalen als ze een exemplaar willen.
Meander draagt wel de verzendkosten en zelfs dat is voor een organisatie als de onze al een flink bedrag.

 

Een reactie posten

<< Home