donderdag, april 06, 2006

Aplomb

Het stroomt en het blijft maar stromen in dit prille voorjaar. De ene dichterlijke titel na de andere komt hier binnenvallen met een aplomb – hou ik vandaag even van dat woord zeg - om van loodrecht op te gaan staan. De literaire lente steekt dit jaar vol gloednieuwe bundels en buidels. En dat willen we graag geweten hebben! Pas hebben we hier de Muziek voor de overtocht van Stefan Hertmans gehoord - wat ons betreft een absolute must voor wie net als jij en ik, Inwijkeling of niet, naar een dosis intelligentie zoekt in de dagelijkse barbarij der poëtische begrijpbaarheid – of er dienen zich alweer een pak andere dingen in de aanbieding aan. Daar zitten verrassende maar ook langverwachte dingen bij. Ik adem in en neem voor de gelegenheid een diepe haal met waar het kan een link ter lering en ter lezing. En vooral ter afleiding, want zo gaat dat met links waarop we niet helemaal zitten te wachten. Op woensdag 19 april 2006 worden om te beginnen in het Poëziecentrum niet minder dan drie bundels voorgesteld! Met een timbre dat er niet om zal liegen. Het gaat immers om langverwacht nieuw werk van Dirk van Bastelaere (De voorbode van iets groots), Bernard Dewulf (Blauwziek) en not least Charles Ducal (In inkt gewassen). Een mens zou voor minder de slaap gaan laten. Ook bij het Poëziecentrum – maar dan bij de gelijknamige uitgever, Yves T'Sjoen, – is er straks de intrigerende bloemlezing van meer dan vijftig gedichten uit het werk van Rita Dove (Het ademen, het eindeloze nieuws) die door Christiaan Germonpre zijn gekozen en vertaald. Noteren we bij het Poëziecentrum tussendoor overigens ook maar de komst van de nieuwe (en zesde) bundel van Hendrik Carette (Gestolen lucht met als ondertitel : Dertig gedichten gevolgd door de navolging van Charles Baudelaire).
Geenszins, maar dan ook geenszins en in genen dele te vergeten is ook Druksel, dé beurs voor boekenmakers, bibliofiele drukkers en kleine uitgevers, die dit jaar doorgaat op 22 en 23/4/2006. Aldaar worden we straks getrakteerd op nieuw werk van o.a. Jean-Marie Bytebier (Het lexicon), Erik Spinoy (Ik) en Mark Boog (Landman). Tenslotte – een mens moet ergens eindigen - wil ik niet nalaten om aan te stippen dat er ook nog heel binnenkort nieuw werk zit aan te komen van Alain Delmotte (Verstekelingen – Onderschrift 3, met tekeningen van Martine Platteau) en van Toon Vanlaere (De rok van de archeologe). De voorstellingen van deze bundels gaan respectievelijk door op vrijdag 28 april 2006 in Kortrijk (Alain Delmotte) en op zondag 7/5/2006 in het Pittem van al onze plaatsen (Toon Vanlaere).
Het zou al erg raar moeten lopen als we bij al dit poëtisch voorjaarsontweken elkaar straks – al dan niet met veel aplomb - niet met een levende glimp van ons bestaan zouden mogen verblijden. Wat jij?

Wie het overigens allemaal, wat gloednieuwe en minder nieuwe dichtbundels betreft, wil blijven bijbenen weet al een tijdje dat ie op deze unieke en onvolprezen Contrabas-bladzijde moet zijn…